15.04.2025 04:53:10

"Türkiye İklim Anlaşması ile Yeni Döneme Geçiyor"

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı 7 Ekim 2021 tarihinde onayladığını hatırlatan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, anlaşmaya taraf olunurken Türkiye’nin iklim kaynaklı krizlerden ekonomi, istihdam ve büyüme alanında daha az etkilenmesinin hedeflendiğini belirtti

Türkiye, Paris İklim Anlaşması'nı 7 Ekim 2021 tarihinde onaylamış olup, bu süreçte iklim kaynaklı krizlerin ekonomi, istihdam ve büyüme üzerindeki olumsuz etkilerini minimuma indirmeyi hedeflemiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antalya'da düzenlenen 4. Antalya Diplomasi Forumu'nda "Yeni Dönemde İklim Diplomasisi ve Liderlik Paneli" başlıklı oturumda konuştu.

Bakan Kurum, Türkiye'nin Akdeniz Havzası'nda yer almasının iklim değişikliğinin etkilerini ciddi şekilde hissettiğini ve bu nedenle iklim değişikliği ile mücadele için kararlı adımlar attıklarını belirtti. Ayrıca, Paris İklim Anlaşması'na taraf olurken, ülkenin büyümesine zarar vermeyecek şartlarla imzaladıklarını vurguladı. Bu onay sürecinde aktif bir diplomasi yürütüldüğünü ve belirli kazanımlar elde ettiklerini dile getirdi.

Kurum, Türkiye'nin sanayide, enerjide ve birçok sektörde yaşadığı ilerlemeyi destekleyen bir stratejiyle anlaşmayı imzaladığını ifade etti. "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; Türkiye Yüzyılı'na ilerleyen ülkemizi büyütme hedefindeyiz. Çocuklarımızı ve ortak evimiz olan dünyayı hep birlikte koruyacağız" diye ekledi.

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefini Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" anlayışıyla tüm dünyaya ilan ettiğini hatırlattı. "Türkiye'nin tarihi bir sorumluluğu olmamasına rağmen bu kararı alarak gelecek nesillerimiz adına bir adım attık" dedi. Yönetim ve koordinasyon sürecinin tüm bakanlıklarla birlikte yürütüldüğünü ifade eden Kurum, önümüzdeki 50 yıl içerisinde dünya genelinin bu ekonomik sisteme dönüş yapacağını belirtti.

Bakan Kurum, Türk firmalarının ve sanayisinin yeşil finansmana ulaşımını sağlamak için yeni, yenilikçi ve temiz enerji arzını geliştireceklerini ve sürdürülebilir ulaşım sistemlerini yaygınlaştıracaklarını belirtti. "İklim diplomasisinde daha aktif bir rol almak istiyoruz" dedi.

Ayrıca, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadeleyi yasal bir çerçeveye kavuşturmak üzere İklim Kanunu’nu hazırladığını belirtti. "İlgili tüm bakanlıklarımızla birlikte taslağımızı Meclisimize gönderdik. Bu ay içerisinde yasalaşmasını bekliyoruz. Kısacası yapmış olduğumuz tüm bu faaliyetlere yasal bir zemin hazırlamış olacağımızı söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Kurum, ayrıca sıfır atık hedeflerinin yüzde 60 olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin çevreye duyarlı yasal düzenlemeler ile iklim değişikliği ile mücadelesinin devam edeceğini vurguladı.

Meteorolojinin Sesi R.