Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Küresel Engellilik Zirvesi'nde Türkiye'nin engellilere yönelik politikalarını tanıtma fırsatı bulurken, Gazze konusuna da dikkat çekti. Zirvenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Göktaş, bu tür toplantıların uluslararası düzeyde deneyim paylaşımı açısından büyük değer taşıdığını vurguladı.
Bakan Göktaş, zirvede Türkiye'nin erişilebilirlik ve sosyal içermeye yönelik attığı adımları ile bu amaçla geliştirilen kapsayıcı politikaları paylaştıklarını belirtti. 23 yıl içinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde sosyal politikalar alanında devrim niteliğinde yenilikler hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Göktaş, bu politikaların uluslararası düzeyde tanıtılması ve etkinliklerinin değerlendirilmesi açısından bu zirvenin önemine dikkat çekti.
Türkiye'de herkes için erişilebilirliği sağlamak amacıyla sağlam bir yasal çerçeve oluşturduklarını hatırlatan Bakan Göktaş, 2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun ile engelli bireylerin yaşamlarında önemli iyileştirmeler sağlandığını ve bu durumun bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Türkiye’nin geçen 20 yılda, Engelliler Hakkında Kanun’un uygulanmasına yönelik gösterdiği çabayı aktarırken, bu kanunun Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’den önce uygulamaya konulması gerektiğini vurguladı.
Bakan, Türkiye'nin bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülkeler arasında yer aldığını da belirtti. Engelli hakları konusunu ele alırken, engelli istihdamının Türkiye’nin öncelikli politikalarından biri olduğunu ifade eden Göktaş, zirve sırasında Filistin, Kongo, Gine ve Cezayir'den mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini açıkladı. Göktaş, Gazze'deki durumu ise özel olarak dile getirerek, bölgede yaşayan kadınlar ve çocukların her gün bombalar altında yaşadığını ve ciddi insan hakları ihlallerine maruz kaldığını belirtti.
Zirvenin ana gündem maddesinin "erişilebilirlik" olduğunu hatırlatan Göktaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2020 yılını "Erişilebilirlik Yılı" ilan ettiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin bu yıl içinde engelli bireyler için yaptığı çalışmaları paylaşmak amacıyla düzenlenen zirvenin önemli bir platform olduğuna da dikkat çekti.
Berlin ziyaretinin kapsamına değinen Göktaş, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya geldiklerini, yaşlı rehabilitasyon merkezlerini ziyaret ettiklerini ve gençler, üniversite öğrencileri ile koruyucu ailelerle buluştuklarını söyledi. Göktaş, Almanya'da son bir yılda koruyucu aile sayısının 125'e ulaştığını ve bu konuda bakanlıkların, derneklerin ve konsoloslukların önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirtti.
Aile Yılı kapsamında gerçekleştirilen buluşmada koruyucu ailelere sertifika verildiğini de dile getiren Bakan Göktaş, koruyucu aile modelinin Türkiye'deki öncü uygulamalardan biri olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu modelin Azerbaycan ve Özbekistan gibi diğer ülkelerde de uygulandığını, sosyal politikadaki çalışmalarını uluslararası düzeyde taşımaya devam edeceklerini vurguladı. Aile Yılı'nda sosyal politika çalışmaları ile ilgili faaliyetlerin sürdürüleceğini sözlerine ekledi.