İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen yolsuzluk soruşturması sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından başlatılan boykot çağrılarına, Türkiye'nin farklı illerinden çeşitli tepkiler geldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, ticareti destekleyen sağduyulu vatandaşlara teşekkür ederek, "Türkiye'miz, halkımız, ticaret ve milli ekonomi kazandı" şeklinde ifadelerde bulundu.
Bakan Bolat, 2 Nisan'da, Ramazan Bayramı'nın ertesi günü olmasına ve tatil dönemi olmasına rağmen, milyonlarca vatandaşın yıkıcı ve bozguncu boykot çağrılarına kulak asmayarak alışverişlerine devam ettiğini vurguladı. Bu tutumun esnaf ve ticaretin korunmasına katkı sağladığını belirten Bakan Bolat, "Böylece vatandaşlarımız, esnafına, ticarete sahip çıktılar. Türkiye'ye ve Türkiye ekonomisine de sahip çıkmış oldular. Bu bağlamda üretime ve istihdama destek vermiş oldular" dedi.
Vatandaşların yanı sıra, esnaf odalarına, ticaret odalarına ve iş dünyası kuruluşlarının yönetimlerine de bu mücadeleye aktif destek verdikleri için teşekkür eden Bakan Bolat, "Milli birlik ve beraberliğin en güzel örneğini sergileyen saygıdeğer halkımıza, esnafımıza ve ticaret erbabına sonsuz teşekkürler ediyoruz. Halkımız için, ülkemiz için, hükümet olarak, Cumhur İttifakı olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yıpranmadan, yorulmadan, canla başla koşmaya, çalışmaya devam edeceğiz. Biz hep birlikte güçlü ve büyük Türkiye'yiz" ifadelerini kullandı.
2 Nisan'da, Bankalararası Kart Merkezi üzerinden yapılan alışveriş işlemleri ile ilgili olarak, günlük veri rakamları da paylaşıldı. Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre, 2 Nisan'da saat 00.00 ile 17.00 arasında gerçekleşen günlük alışveriş işlem tutarının 28 milyar TL olduğu belirlendi. Bu veriler, 2 Nisan'da, bayramın son günü olan 1 Nisan Salı gününe göre daha fazla işlem gerçekleştiğini ve 3-22 Mart ortalaması üzerinden tutar olarak da yüksek olduğunu gösterdi. 2 Nisan’a ait toplam kartlı ödeme sistemleri verilerinin ise en erken 7 Nisan itibarıyla raporlanabileceği ifade edildi.
Bu gelişmeler, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu ve ticaret politikalarını da geniş bir perspektiften değerlendirmeyi gerektiriyor. Özellikle, bakanlık ve hükümet yetkililerinin ekonomiyi desteklemek adına bu tür açıklamalar yapmaları, esnafa ve yerli üretime olan desteklerini pekiştiriyor. Ayrıca, halkın bu süreçte gösterdiği özverili davranışlar, ekonomik birlikteliğin ve dayanışmanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Tüm bu gelişmeler ışığında, Türkiye’nin ticaret hacminin ve ekonomik dinamizminin devamlılığı açısından alınan bu tutumlar ve gösterilen destekler, ülkenin geleceği için kritik önem taşımaktadır. Vatandaşların ve siyasi otoritelerin, ekonomi ve ticaret üzerindeki bu olumlu etkileri sürdürülebilir kılmak adına iş birliği içinde hareket etmeleri, ekonomik istikrarın sağlanmasında büyük rol oynayacaktır.