Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, haftalık çalışmalarına 25 Şubat Salı günü başlayacak ve bu hafta Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'ni görüşecek. Ayrıca, komisyon gündeminde Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki otel yangınını araştırmak üzere kurulan komisyon, AFAD ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerini dinleyecek.
TBMM Genel Kurulu, bu hafta siber güvenliğin sağlanmasına yönelik önemli bir teklifi ele alacak. Siber Güvenlik Kanunu Teklifi kapsamında, özellikle yerli ve milli ürünlerin tercih edilmesi planlanıyor. Söz konusu yasal düzenlemenin getirdiği çerçevede, kişisel veriler ve ticari sırlarla ilgili olarak, bu verilere erişme gereksiniminin ortadan kalkması durumunda bu verilerin silinmesi, yok edilmesi veya anonim hale getirilmesi öngörülüyor.
Yetkili mercilere gerekli bilgi, belge, yazılım, veri ve donanımı sağlamayanlar, ya da bunların alınmasına engel olanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına ve 500 günden 1500 güne kadar adli para cezasına çarptırılabilecek. Ayrıca, sır saklama yükümlülüğünü yerine getirmeyenler veya görev ve yetkilerini kötüye kullananlar için ise 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası uygulanması planlanıyor.
Öte yandan, Siber Güvenlik Kurulu'nun oluşturulması da gündemde. Bu kurul, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanı'ndan oluşacak.
TBMM'de ayrıca, AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Teklifi'nin, Çevre Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor. Teklif doğrultusunda, her ilde vali başkanlığında İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulması öngörülmekte. Sera gazı emisyonlarının kontrol altına alınması, Ulusal Katkı Beyanı ve net sıfır emisyon hedefleri çerçevesinde gerçekleştirilecektir. İklim Değişikliği Başkanlığı, ulusal ve sektörel raporların yanı sıra teşvik mekanizmaları geliştirecek ve Türkiye Yeşil Taksonomisi'ni kuracak.
İklim Kanunu Teklifi, ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden veya ticaretini yapan kişiler için 2,5 milyon Türk Lirası, bu maddelerin bakım ve onarımını yapan gerçek ve tüzel kişiler için 250 bin Türk Lirası, etiketleme hükümlerine uymayan ürünler için ise 120 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanmasını öngörüyor. Ayrıca, doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporu bulunmayan işletmelere 1 milyon Türk Lirası'ndan 10 milyon Türk Lirası'na kadar idari para cezası kesilmesi planlanıyor.
TBMM'deki komisyonların bu hafta toplanacak gündemleri ise oldukça çeşitli. Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki otel yangınını araştırma komisyonu, AFAD ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerini dinleyecekken, Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu'nda Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı yetkilileri sunum yapacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri de bu komisyonda bilgi verecek.
Ayrıca, Dilekçe Komisyonu Türkiye'de Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması ve Düzeyinin Artırılması Alt Komisyonu'nda Sermaye Piyasası Kurumu yetkilileri milletvekillerine bilgi verecek. Yapay Zeka Araştırma Komisyonu'nda ise Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile akademisyen Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ve yazılım şirketi HEVI AI'nin temsilcileri sunum yapacak.