2025 yılında düzenlenecek olan Nurnberg Biofach Organik Gıda Fuarı, Türkiye'nin organik sektörünü dünyaya tanıtmak adına önemli bir platform olmaya devam ediyor. Bu yıl fuara katılan 37 Türk firması, organik ürünlerin kalitesi ve çeşitliliği ile dikkat çekti. Avrupa'da ve dünyanın dört bir yanında artan organik gıda talebinden daha fazla pay almak isteyen Türk firmaları, bu fuar aracılığıyla potansiyellerini sergileme fırsatı buldu.
İZMİR (EGEFA) - 11-14 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Nurnberg Biofach Organik Gıda Fuarı’nda, Türkiye'den katılan organik ürün üreticileri, yeni ürünlerini uluslararası tedarikçilere ve fuar katılımcılarına tanıtma fırsatı bulacak. Türkiye'nin son yıllarda organik ürünler alanında ulaştığı kalite ve kapasite, birçok uluslararası ithalatçıdan tam not aldı.
Ege İhracatçı Birlikleri tarafından kurulan Türkiye Pavyonu’nda 17 firma milli katılımla yer alacak. Fuar kapsamında Türk firmalarının standları büyük ilgi gördü. Ayrıca Türk Şef İbrahim Şener’in organik ürünlerden hazırladığı özel menüler, fuar boyunca günlük olarak 30 kez ziyaretçilere sunuldu. Menülerde, hububat, bakliyat, zeytinyağı, kuru meyve, balık ve unlu mamuller gibi çeşitli organik ürünler yer aldı.
Türk organik sektörü, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat hedeflerine uyum sağlamakta önemli ilerlemeler kaydetti. Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Mehmet Ali Işık, Türkiye'nin organik sektörü için son 35 yılda yaptığı yatırımlar sayesinde ihracatta 1 milyar doları aşmayı başardığını ve hedeflerinin bu rakamı 2 milyar dolara çıkarmak olduğunu belirtti.
Fevkalade bir uluslararası katılım beklenen BIOFACH 2025’e 94 ülkeden yaklaşık 2.300 firma iştirak edecek. Işık, Türk organik sektörünün BIOFACH’ta, uluslararası pazar payını artırma yönünde önemli adımlar attığını ve fuarın Türk firmalarına mevcut büyüme fırsatlarını değerlendirmeleri için katkı sağladığını ifade etti. Organik sektörlerindeki gelişmeleri dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.
Pandemi sonrası Avrupa'nın tarım ve organik sektöründeki değişimlere dikkat çeken Işık, Avrupa Birliği'nin gıdanın stratejik bir sektör olduğunu gördüğünü belirtti. Özellikle Almanya, pandemi sonrası tarımsal üretiminde organik üretimin payını yüzde 30 artırmayı hedefliyor. Benzer hedefler diğer Avrupa ülkeleri için de geçerli. AB, sürdürülebilirlik ile ilgili politikalarını 2030 ve 2050 hedefleri doğrultusunda belirlemiş durumda. Türkiye’nin bu hedeflere imza atan ülkeler arasında yer aldığı bilgisini veren Işık, kendi Bakanlıklarının sürdürülebilirlik ile ilgili yapmış olduğu çalışmaların da devam ettiğini vurguladı.
Tüm bu gelişmeler, Türkiye'nin organik ürünler alanındaki potansiyelini artırmakta ve dünya organik pazarında daha görünür hale gelme çabalarını desteklemekte. Türk organik sektörü, uluslararası alanda kendine yer edinmek ve büyümek için önemli fırsatlar yakalamaya devam etmekte. Bu bağlamda, Nurnberg Biofach Organik Gıda Fuarı, Türk firmaları için büyük bir vitrin işlevi görecektir.