Türk doğal taş sektöründe ihracat, 14 yıl aradan sonra zirveye ulaştı. Amerika Birleşik Devletleri, 2024 yılında 432 milyon dolarlık Türk doğal taş talebiyle, liderlik pozisyonunu Çin Halk Cumhuriyeti'nden geri aldı. Bu gelişme, Türk doğal taşlarının dünya çapındaki bilinirliğini artırmayı hedefleyen bir heyetin ABD'de yürütülecek çalışmalarıyla daha da pekiştirilecek.
İZMİR (İGFA) - Türk doğal taşları için yeni iş birlikleri geliştirmeyi amaçlayan heyet, ABD'nin önde gelen ithalatçıları ve alıcıları ile ikili iş görüşmeleri yaparak yeni fırsatlar sunmayı hedefliyor. Bu organizasyon çerçevesinde katılımcılar, pazar dinamiklerini daha yakından tanıma şansı bulacak ve sektörün güncel eğilimlerini yerinde gözlemleyebilecekler.
TİM Sektörler Konseyi Üyesi ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türk doğal taş sektörünün ihracatında ABD'nin kriz öncesinde ilk pazar konumunda olduğunu hatırlatarak, 2010 yılında liderliğin Çin'e geçtiğini dile getirdi. Alimoğlu, Çin'deki konut fiyatlarındaki düşüşün ABD'yi tekrar lider konuma taşıdığını vurguladı. "Türkiye'nin 2024 yılında ABD'ye doğal taş ihracatı, yüzde 11'lik bir artışla 389 milyon dolardan 432 milyon dolara çıktı. Çin'e ihracatımız ise 389 milyon dolarda kaldı" dedi.
Alimoğlu, pazar payını artırmak amacıyla 27 Ocak – 2 Şubat 2025 tarihleri arasında ABD'ye yönelik bir sektörel ticaret heyeti düzenleyeceklerini açıkladı. Bu heyet, 30 firmanın katılımıyla gerçekleştirilecek. Heyet çerçevesinde, 30 yılı aşkın süredir zemin kaplama, taş ve seramik sektörüne hizmet veren The International Surface Event adlı etkinliğe katılım sağlanacak. Bu platform, alıcılar ve satıcıların bir araya gelerek ürün satın almalarını, tasarım ilhamı almalarını ve işlerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla özel olarak tasarlandı.
Alimoğlu, 2025 yılı için belirledikleri hedefin ABD'ye 500 milyon dolarlık doğal taş ihracatı olduğunu belirterek, "Bu organizasyonda kurulacak ticari bağlantılarla hedefimize bir adım daha yaklaşacağız" ifadelerini kullandı. Türk doğal taş sektörü, uluslararası arenada büyük bir potansiyele sahip olmasının yanı sıra, son yapılan çalışmalarla birlikte yeni pazar fırsatlarını da yakalamayı hedefliyor.
Sonuç olarak, Türk doğal taş sektörü, ihracat hedefleri ve stratejileri ile global pazarda rekabetçi bir konum elde etme çabası içerisinde bulunuyor. Özellikle ABD ile olan ilişkilerin güçlenmesi, sektördeki firmaların yeni iş birlikleri geliştirmelerine olanak tanıyacak ve ihracat rakamlarının artmasına katkıda bulunacaktır.