KOBIL Kurucusu ve CEO'su İsmail Koyun, dijital dünyada güvenliğin artık opsiyonel bir özellik değil, zorunlu hale geldiğini vurguladı. Bireysel ya da kurumsal seviyede çeşitli tedbirler alınsa da, uçtan uca bir güvenlik altyapısına sahip olmadan tam bir koruma sağlanmasının mümkün olmadığını belirtti. Veri güvenliğinin her zamankinden daha önemli hale geldiğini ifade eden Koyun, güvenlik açığına karşı ciddi önlemler alınması gerektiğini dile getirdi.
İSTANBUL (İGFA) - Son günlerde, Türkiye’nin en büyük sigorta kuruluşlarından birine yapılan siber saldırının da dahil olduğu bir siber saldırı dalgasının yaşandığı bildirilmektedir. Dijital dünya, hayatımıza giren yeni teknolojiler ve sistemlerle gün geçtikçe daha da karmaşık hale geliyor. Bu büyüme ile birlikte siber güvenlik tehditleri de çeşitleniyor ve artış gösteriyor. Uygulamalar ve servislerin kapsama alanı genişledikçe, yeni tehdit kapıları da aralanıyor. Koyun, saldırılar sonucunda tüm dünyada siber güvenlik tehditlerinin ciddiyetini artırarak veri güvenliğini tehlikeye attığını belirtti.
Sadece Türkiye'deki siber saldırıların sayısının artsa da, Koyun, “Saldırıya uğrayan tüm kurumlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. 25 yıldır veri güvenliği alanında çalışan biri olarak söyleyebilirim ki, daha işin başındayız. Veri güvenliğini artıracak önlemler alınmazsa, bu konuda ülke olarak daha fazla zarar göreceğiz,” dedi.
Önlemler Yama Gibi Olmamalı
Yaşanan siber saldırılar, güvenliğin her zaman çok boyutlu bir yaklaşımla yönetilmesi ve uçtan uca sağlanması gerektiğini göstermektedir. Kimlik güvenliği, uygulama güvenliği ve sunucu güvenliği gibi alanlar tek başına yetersiz kalabiliyor. Özellikle uygulamalarda kullanılan üçüncü parti bileşenler veya servisler, tüm güvenlik önlemlerinin alındığı bir uygulamada ciddi güvenlik açıklarına yol açabiliyor. Koyun, milyonlarca kişinin verilerine sahip kurumların güvenlik sistemlerine daha hassas olmaları gerektiğini vurguladı ve “Sağdan soldan alınan birkaçı açık kaynaklı güvenlik sistemlerini bir araya getirip yama gibi güvenlik sağlanamaz. Piyasada 2 binden fazla Android versiyonu var. Güvenlik sağladığınızda, bu cihazların hepsini kapsamak zorundasınız,” ifadelerini kullandı.
Türkiye 380 Bini Aşkın Siber Saldırıya Uğradı
Teknolojinin gelişmesi ve farklı sektörlerde kullanılması, güvenlik açıklarının da giderek artmasına yol açıyor. Dünya Ekonomi Forumu'nun geçtiğimiz aylarda yayınladığı rapora göre, 2024'ün ikinci çeyreğinde siber saldırılar, 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 75 oranında artış gösterdi. Türkiye'de ise 2024'ün yalnızca ilk yarısında 380 binin üzerinde siber saldırı yapıldığı belirtilmektedir.
Sonuç olarak, siber güvenlik tedbirlerinin ciddiyetle ele alınması gerektiği anlaşılmaktadır. Kurumların güvenlik önlemlerini titizlikle alması ve sadece mevcut güvenlik açıklarını kapatmakla yetinmemesi, gelecekte yaşanacak olası siber saldırılara karşı etkili bir koruma sağlamaları açısından son derece önemlidir.